Wil van Kessel

Mijn

verhaal

natuurkrachtig jij

Altijd thuis

In de natuur heb ik mij altijd thuis gevoeld. Als middelbare scholier baande ik mij in vrije uurtjes en pauzes een weg door nabijgelegen struikgewas, om uit te komen bij een dikke boom aan de rand van een kabbelend beekje. Het was de stilste plek die ik tot dan toe ooit had gevonden.

Franse broeders en boeddhistische monniken

Ik liep als jongere mee met voettochten van de Internationale Vredesbeweging, waar meditatie, bezinning en maatschappelijk engagement met elkaar verweven waren.

Ik reisde naar Frankrijk om deel te nemen aan de Stilte-weken bij de broedergemeenschap van Frère Roger in Taizé, en maakte kennis met de eerste Mindful retraites in Plum Village van boeddhistisch monnik Thích Nhat Hanh in de Dordogne.

De contemplatieve stilte temidden van de natuur kon ik vinden bij diverse monastieke gemeenschappen, zónder dat ik direct met hun geloofszaken bezig hoefde te zijn. 

Canadese wildernis en Russische poustinia’s 

Voordat ik goed en wel een definitieve studierichting koos, verruilde ik mijn studentenleven voor een tussenjaar in Canada. Ik trok mee door de Canadese wildernis met de Sioux Nation bij Eagle River (Alberta) en mocht ik leven in stilte, temidden van de bossen in Combermere (Ontario). Daar maakte ik kennis met het leven in ‘poustinia’, het Russische woord voor ‘woestijn’, schaars ingerichte hutjes voor mensen die de stilte opzochten en zichzelf ‘leeg maakten’. In Vancouver (British Colombia) nam ik deel aan natuur-retraites, die werden georganiseerd door Russisch-Orthodoxe monniken uit Bluffton (Alberta).  

Braziliaanse mythen en legenden

Ruim tien jaar later kwamen via theater en muziek de legendes van de Tupi-Indianen uit het Braziliaanse Amazonewoud op mijn pad, en zag ik de mythen en legenden van de Orixás in beeld gebracht door kunstenaars, theatermakers en muzikanten. 

Mijn ervaringen zijn een ‘melting pot’ van Russisch-Orthodox, Oosters Boeddhistisch en Westers Christelijk monastiek leven, natuurgerichte mythen en legenden van Noord-Amerikaanse en Braziliaanse inheemse volkeren. 

Studies 

Al vroeg in mijn studentenleven was ik ervan overtuigd dat je als mens méér bent dan de studie die je volgt, het beroep dat je uitoefent of de hobbies die je hebt. Ik volgde verschillende studies, o.a. de Pedagogische Academie en een tweejarige Montessori avondopleiding.

Naast mijn werk in het tweedelijns jeugd- en jongerenwerk, natuur- en milieu-educatie, scouting en trainingswerk in het onderwijs, bleef ik studeren. In mijn vrije tijd volgde de verkorte opleiding Psychomotorische Therapie Le Bon Départ, de opleiding Nieuwe Leerstrategieën CNLS, Wandelcoaching en NLP Practitioner. Daarnaast heb ik cursussen Mindfulness, Natuurtherapie, Biologische Natuurwetten, Neurosensomotorische Reflex Integratie, Modern Sjamanisme, Ademwerk en Soundhealing gevolgd, en weet ondertussen dat ik altijd leergierig blijf en nooit uitgeleerd raak.

Het blijft fascinerend om vanuit allerlei verschillende invalshoeken de mens holistisch te mogen beschouwen. 

Zoveel interesses en passies hebben mij én de wereld om mij heen in de loopt der jaren volop in beweging gezet. In de afgelopen jaren heb ik trainingen ontwikkeld op het gebied van de emotionele en mentale weerbaarheid. Daarnaast startte ik in 2013 een kindercoachingspraktijk en een opleidingsinstituut De Kleine Parel. 

Door de jaren heen heeft de natuur mij altijd aangetrokken en geroepen. De natuur, die wij zijn, die in en om ons heen aanwezig is, biedt rust, bezinning, inzicht, heling en kracht.

Vanuit Natuurkrachtig begeleid ik mensen in hun proces om vanuit hun diepe innerlijke stilte, heling en kracht te vinden, zodat zij vol energie in leven en werk kunnen staan en leer ik professionals hoe zij ín en mét de natuur kunnen werken, en hoe de natuur in te richten als plek om mensen te begeleiden bij hun innerlijke reis.